Safari

Het grote verschil in lichtintensiteit dat bestaat tussen het Afrikaanse en het Europese contingent maakt het grote verschil in waarnemen door een verrekijker van een A-merk en een sub-merk.

 

STROOILICHT.
Daar waar men in de Serengeti of Masai Mara door een goedkope verrekijker naar een leeuw kijkt en dit ritueel vervolgens herhaalt bij Artis ziet alles in het laatstgenoemde geval redelijk helder terwijl in het eerstgenoemde geval het beeld, op z’n zachts gezegd, mistig is.

 

Alsof men vanuit een rokerige ruimte naar iets observeert.
Dit fenomeen heet strooilicht!
Licht dat achterblijft in het lenzenstelsel van de verrekijker en letterlijk verlicht wordt door de extreem hoge lichtintensiteit dat wel de Serengeti teistert, maar niet optreedt bij Artis!

 

Optisch glas, dat gebruikt wordt voor brillen, cameralenzen en in verrekijkers komt voor in een kleine 120 verschillende soorten en kwaliteiten.
Het optische glas Borosilicate 7 (BK7) waar prismablokken van gemaakt worden heeft een volledig andere lichttransmissie capaciteit en brekingsindex dan de prismablokken die gemaakt zijn van het superieure optische glas BariumKristal 4 (BaK4) .
De prijs van het laatstgenoemde glas is dan ook evenredig hoger.

 

Eén van de vlakken van het prismablok is bekleedt met een spiegelend materiaal.
Dit kan stainless steel zijn (absorptie van 50%), aluminium (absorptie van 20%), zilver (absorptie van 7%) of een op di-elektrische wijze aangebrachte serie coating-lagen (60 lagen) die een absorptie van 0.01% kent.

 

Licht dat door één of andere oorzaak wordt geabsorbeerd door het lenzenstelsel in een verrekijker is niet verdwenen en veroorzaakt in Europa een donkerder beeld want het bereikt uw oog niet (alsof u thuis de verlichting met een dimmer terugdraait) maar wordt in Afrika letterlijk zichtbaar als strooilicht, door de hoge lichtintensiteit.
Alleen de mate waarin u door “die rokerige ruimte kijkt” wordt bepaalt door het materiaal waarvan uw verrekijker is gebouwd.

 

Het moge duidelijk zijn dat de optiek van Swarovski is vervaardigt van de hoogst haalbare kwaliteitsnormen en dat bij deze verrekijkers strooilichtverschijnselen niet optreden.

 

SCHEMER.
Schemer komt op de Serengeti niet voor.
Daar is het oogverblindend licht of pikkedonker.
In Zuid-Afrika en de Afrikaanse landen rond de Middellandse Zee komt weliswaar enige vorm van schemer voor, maar die staat niet in verhouding zoals wij die kennen.
Het op safari meenemen van het ultieme lichtkanon, de 8×56 heeft geen enkele meerwaarde, tenzij u enkel zo’n kijker in uw bezit heeft.
Laat het dan wel van een A-merk zijn want hoe meer licht een kijker kan verzamelen, des te meer strooilicht het op zal leveren.
Hier kan dus een voordeel een absoluut nadeel opleveren!
Overigens is het ‘s nachts waarnemen van het firmament door een verrekijker een spektakel op zich.

 

36__320x240_slc-8x56-en-8x30

 

CONTRAST.
Alleen de combinatie van optimale synchrone justering van de beide lenzenstelsels en prismablokken, het gebruik van lenzen zonder slijpfouten, het toepassen van hoogwaardige coatings en glassoorten levert contrast op.
Dit kan het beste duidelijk gemaakt worden met het volgende voorbeeld:
U gaat berggorilla’s bekijken in Oeganda en terwijl u zich door het oerwoud naar de hoger gelegen gebieden begeeft, ziet u hoe het zonlicht dat door het bladerdek boven u heen schijnt letterlijk zichtbaar wordt gemaakt door de hoge vochtigheidsgraad.
In feite is dit een vorm van strooilicht.
Het pad dat u volgt zit letterlijk vol met bewegende strepen zonlicht doordat de wind het bladerdek doet bewegen. Net voorbij een bocht ontwaart u op enkele honderden meters afstand de reden van uw reis en voorzichtig brengt u uw verrekijker naar uw ogen om na enkele minuten uw kijker weg te leggen omdat u onpasselijk aan het worden bent.

 

WAT GEBEURT HIER.
Licht, wat niets anders is dan een elektromagnetische straling, bereikt ons netvlies waar het de kegeltjes activeert. Deze geven een elektrisch impuls af die, via de oogzenuwen van de beide ogen, de twee verschillende hersenhelften bereikt. De hersenen zijn, kort na de geboorte, geprogrammeerd om hetgeen wij zien (straling) om te zetten naar beeld.
Wat wij met een verrekijker doen is niets anders dan gemanipuleerde (factor 8 of 10) stralenbundels licht ons netvlies te laten bereiken waarna de hersenen etc….
Bij inferieure verrekijkers (lees slijp/lensfouten) moeten de hersenen de fouten compenseren en geven na verloop van tijd een signaal af (hoofdpijn, misselijkheid) en u stopt vanzelf met u te pijnigen. De verrekijker bestaat uit twee tubussen met daarin elk minimaal 6 lenzen die allemaal verschillende slijpfouten bezitten en uw hersenen maar compenseren!!
Maakt u gebruik van goede optiek dan komen dergelijke neveneffecten niet voor aangezien de hersenen niets te compenseren hebben!
U kunt de vergelijking trekken met het door een bril kijken van een afwijkende sterkte dan u nodig heeft. Dat houdt u ook niet lang vol.

 

DE MODELLEN.
Daar waar in 1999 de Swarovski EL-serie een nieuwe norm zette op verrekijkergebied werd dit huzarenstukje anno 2010 herhaald met de lancering van de Swarovski Swarovision serie.

 

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er momenteel geen andere verrekijker leverbaar is, die dezelfde randscherpte, contrast en kleurweergave biedt als dit model, leverbaar is in een 32 , een 42 en een 50 serie.

 

38__320x240_swarovision-8-5x42 (1)

 

In juni 2010 is de opvolger van de SLCNew 42-serie gelanceerd die, de fenomenale randscherpte uitgezonderd, dezelfde specificaties biedt als de Swarovision modelreeks.

 

Zonder overdrijven mag gesteld worden dat elk model van Swarovski geschikt is voor “Afrikaanse omstandigheden”, maar dat ook hier het volgende motto op gaat:

 

Hoe kleiner de verrekijker, hoe kleiner het kijkcomfort maar des te groter het draagcomfort. Hoe groter de verrekijker, hoe kleiner het draagcomfort maar des te groter het kijkcomfort.