Historie

Bekijk hier de uitgebreide geschiedenis en productieontwikkeling van Swarovski door Dr. G. van Ginkel. De ontwikkeling van 1935 tot 2017.

 

Het begin.

Op 24 oktober 1862 werd de oprichter van het latere Swarovski concern, Daniël Swarovski, als eerste van vier kinderen in het plaatsje Georgenthal (Noord-Bohemen) geboren.
Deze streek was al rond het jaartal 1600 bekend vanwege zijn vele glasslijperijen en graveerwerk. Swarovski senior was dan ook glasslijper en had, zoals te doen gebruikelijk in die tijd, een werkplaats aan huis.
Daar doorliep de jonge Swarovski een tweejarige opleiding tot edelsteen graveur en vervaardigde hij met de hand geslepen stenen die, voorzien van koperen knoppen, werden gebruikt om naalden, kammen en dergelijke mee te versieren.

 

Met het inzicht (die tot het latere concern zou leiden), dat slijpen met de hand zijn langste tijd wel had gehad, begon hij met de ontwikkeling van machinale slijpprocessen en na een bezoek aan de Internationale Elektrische Tentoonstelling te Wenen in 1883 was hem duidelijk, dat de wereld op de drempel van een grote technologische revolutie stond.
Deze nieuwe energievorm zou de industriële processen voorgoed ingrijpend veranderen en hij was vastbesloten de onvoorstelbare grote mogelijkheden hiervan ten volle te benutten.
In 1892 vroeg Daniël Swarovski een patent aan voor zijn eerste (van vele) uitvinding: een machine, die edelstenen met een tot dan toe niet mogelijke snelheid en precisie kon slijpen.
Om een zeer praktische reden vestigde hij zich met zijn gezin en nieuwe machine op 1 oktober 1895 in een leegstaande fabriekshal in het Oostenrijke Wattens, ongeveer op 15 kilometer ten oosten van Innsbruck gelegen.

 

In Bohemen was te weinig waterkracht om zijn nieuwe machine aan te drijven.
Het door het dorp Wattens (744 inwoners) lopende bergriviertje leverde waterkracht in overvloed en tevens was daar ook de nieuwe Arlberg-tunnel, die hem een directe spoorverbinding leverde met het westen en met name Parijs, dat het hoofdafzetgebied zou worden van het nieuwe Swarovski kristal.
In zeer korte tijd brachten de geslepen kristallen stenen van Swarovski een wereldwijde verzamelhype teweeg, die nog immer voortgaat.
Na Frankrijk veroverde het Swarovski kristal Duitsland en Engeland, waarna kort daarop de Verenigde Staten volgden.
Daniël Swarovski’s visie om het polijsten en slijpen van edelstenen en kristal te mechaniseren wierp zijn vruchten af.

 

De ter plaatse veelvuldig voorkomende grondstof bergkristal voldeed op een gegeven moment niet langer aan de steeds hoger gestelde eisen en in 1908 experimenteerde Daniël Swarovski met zijn drie zonen Wilhelm, Friedrich en Alfred om zelf hoogwaardig glas te smelten.
Binnen drie jaar hadden zij een nieuwe glassmeltoven ontworpen en gebouwd, waarmee zij bleikristal (loodhoudend glas) van de hoogste kwaliteit konden maken.
Met die technologische voorsprong waren zij in staat om het Swarovski concern te doen uitgroeien tot wat het nu is; het op één na grootste bedrijf in Oostenrijk dat in particuliere handen is.

 

De eerste wereldoorlog.
Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog speelde ook Swarovski parten. Het grootste deel van zijn 600 werknemers werden opgeroepen voor militaire dienst, zodat de gehele productie nagenoeg stil kwam te liggen. Swarovski wist zijn machines te behoeden van confiscatie door en voor de oorlogsindustrie en gebruikte de oorlogsjaren voor de ontwikkeling van slijpmachines en nieuwe slijpmethodieken, wat leidde tot de oprichting van de firma Tyrolit in 1919 waar de export van deze machines werd ondergebracht.
In 1935 produceerde Daniël Swarovski het eerste prototype van een 6×30 Porro verrekijker wat de basis zou worden voor een geheel nieuwe tak van het Swarovski concern, namelijk de optische industrie. Dit model (bouwjaar 1938) staat uitgestald in de Swarovski vitrine bij House of Outdoor & Optics. http://www.houseofoutdoor.nl

 

3__320x240_habicht-6x30b
Swarovski Habicht 6×30

 

 

De tweede wereldoorlog.
Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd Swarovski door de Nazi’s voor de keuze gesteld: ontmantelen of oorlogsproductie leveren voor het Duitse Leger.
Net als Zeiss, Leica en vele andere optische bedrijven in Duitsland en de door de Nazi’s bezette landen, besloot ook Swarovski optiek voor de oorlogsindustrie te produceren.
De enige verrekijker die van Swarovski bekend is, in dit opzicht, is bovengenoemde 6×30 Porro in een zandkleurige uitvoering. De kleur verraadt gebruik voor woestijn- en/of bergtroepen.
Dit model (bouwjaar 1943) staat uitgestald in de Swarovski vitrine bij House of Outdoor & Optics. http://www.houseofoutdoor.nl

 

2__320x240_habicht-6x30-daka
Swarovski Habicht 6×30 zandkleur

 

 

Aangezien de oorlogsproductie verrekijkers geen merknaam voerden, stelden de Nazi’s een code in. Voor Zeiss en Leica was dit respectievelijk blc en beh. De van Swarovski afkomstige modellen hadden de code cag gegraveerd staan in de behuizing.
Deze activiteiten (Swarovski produceerde gedurende WO II ongeveer 180.000 verrekijkers), gedurende de Tweede Wereldoorlog, leidde er toe dat bij Swarovski voldoende know-how werd ontwikkeld voor het opzetten van een levensvatbare optische poot.

 

Naoorlogse ontwikkelingen.
In 1948 werd in het Oostenrijkse Absam, op enkele kilometers van Wattens verwijdert, een compleet nieuwe fabriek geopend; de Firma Swarovski Optik.
Daar werden de eerste jaren een aantal klassieke Porro-I kijkers onder de naam Habicht gemaakt van het standaard model, zoals in die periode door heel veel andere verrekijker fabrikanten werden geproduceerd, zoals een 6×30, een 8×30, een 8x30W (weitwinkel oftewel groothoek), een 7×42 en een 10×40.
In 1959 kwam de eerste vizierkijker voor jagers in het programma.
Halverwege de jaren 60 leverde Swarovski twee monoculaire Porro-I kijkers (8 en 10x30W, met een respectievelijke 150 en 118 meter FOV) die aan een fotografisch objectief konden worden gekoppeld, de zogenaamde fotomonoculairen. Gekoppeld aan de camera fungeerden zij als telelens. In 1971 stonden zij te koop voor respectievelijk 1.035,00 en 1.320,00 Oostenrijkse Shilling. Zeiss, Steinheil en Agfa produceerden vergelijkbare fotomonoculairen.
Zowel van de Steinheil als van de Swarovski fotomonoculair is een 6×30 versie te zien in de Swarovski vitrine bij House of Outdoor & Optics. http://www.houseofoutdoor.nl

 

4__320x240_monoculair-6x30b
Swarovski foto monoculair 6×30

 

 

Van Habicht tot Swarovision.
Internationaal kwam Swarovski volop in de belangstelling toen de Habicht SL-serie werd geïntroduceerd (SL=Stossfest en Lange Lebensdauern) in de modellen 7×42, 10×40, 7×50, 10×50 en 8×56 en wel in de kleuren groen en zwart. Van de 7x50SL werd ook een Marine uitvoering uitgebracht in een blauwe behuizing.

 

5__320x240_sl-blauw
Swarovski Habicht SL 7×50 blauw

 

 

De SL serie waren Porro verrekijkers met een bijzonder mooi afgeronde en afwijkende behuizing. Ze waren ontworpen om bestand te zijn tegen zeer ruw gebruik, vandaar de toevoeging van “S”.
De Porro prisma’s waren op elkaar verkit waarna de volledig kunststoffen objectief- en oculairbehuizingen er op werden bevestigd.
Dit vereiste extreem nauwkeurige gereedschappen.
De reflecterende prismavlakken werden afgedekt met kunststof kapjes, waarna het gehele systeem werd afgedekt in een siliconen verbinding. De body van de SL bestond uit ultiem slagvast kunststof met aan de binnenzijde schokabsorberend polyurethaan. Dit alles maakte de SL, op z’n zachts gezegd, zeer robuust!
Dit aspect, gevoegd bij een uitmuntende optiek en perfecte handligging met diepe uitsparingen in het kijkerhuis voor de duimen maakte van de SL een bestseller, die heden ten dage (25 jaar later) nog steeds zeer geliefd is.

 

Naast deze opvallend goed presterende serie, leverde Swarovski ook twee `boulevard` kijkers te weten de binoculaire 23×75, de 30×75, gevolgd door een drie-tal uittrektelescopen, teweten de 30×75, de 30x75S en de zoomvariant 25-40x75S. De S staat in dit verband voor “short”.

 

13__320x240_30x75
Swarovski ‘boulevard’ kijker 30×75

 

 

Na verloop van tijd werden de Porro SL modellen opgevolgd door de eerste Swarovski verrekijkers uitgerust met een dakkant Schmidt-Pechan prisma, namelijk de SLC 7 en 8x30B ( beide modellen zijn te bezichtigen in de Swarovski vitrine bij House of Outdoor & Optics www.houseofoudoor.nl) en een 8×20 pocket, waarbij de C voor compact stond.

 

In 1991 kwam de, nu nog steeds geliefde, grijskleurige 80mm AT (Angled Telescope oftewel met 45 graden inkijk) Porro prisma telescoop uit met een kwalitatief hoogstaand 20-60x zoomoculair.

 

De succesvolle SLC serie kreeg uitbreiding in een 42, 50 en 56mm uitvoering.
Hadden de eerste SLC 30 verrekijkers nog schuin afgesneden rubberen oogkappen, nu kregen ze allemaal uitschuifbare oogschelpen. De nog latere versies kregen uitdraaibare oogschelpen die het voordeel hadden dat zij verwijderbaar waren.
Bij het meten van de lichttransmissie van de diverse SLC 30 modellen blijkt, dat deze curve in de loop van de jaren geleidelijk aan stijgt, als gevolg van voortdurend verbeterde coatings. Ogenschijnlijk identieke SLC verrekijkers presteren onderling toch wezenlijk anders, hetgeen Swarovski’s visie: “Het goede voortdurend verbeteren” staaft.

 

Ook de telescopen ontkwamen niet aan de voortdurende verbeteringsdrang.
In 2002 werden de uit 1991 stammende AT’s vervangen door de geheel nieuw ontworpen ATS serie, waarbij de toevoeging S staat voor Short.
De ATS serie had een gemodificeerde Amici-Schmidt prisma waardoor zij compacter (de S) maar ook lichter van gewicht konden worden uitgevoerd.
In 2009 tenslotte, modificeerde Swarovski dit model door de ATM (M van Magnesium behuizing) die nu kon worden voorzien van een spectaculair 25-50x wide angle oculair. Ook nu waren de ingenieurs er weer in geslaagd om zowel de lichttransmissie als de kleurweergave wezenlijk te verbeteren. Door het gebruik van magnesium in plaats van aluminium (ATS) werd ook een gewichtsreductie bereikt. Ook het beeldveld werd met 25% vergroot.

 

In hetzelfde jaar werd de opvolger van de uit 1999 daterende EL aangekondigd; de Swarovision. Met dit model en de komst van de ATM bevestigde Swarovski haar naam als fabrikant van topoptiek en (voor zover zij dat al niet waren) waren zij nu de absolute nummer 1 onder de A-fabrikanten, zijnde Leica, Zeiss en Swarovski.

 

De Swarovision is een kleine 20 gram lichter dan zijn voorganger, kreeg een logoritmische spoed in zijn scherpstelling (zeer snel focusseerbaar op grotere afstanden en trager op de korte afstand), is nu voorzien van fluoriethoudende lenzen, een dichtbij bereik van anderhalve meter en een fenomenale randscherpte, die bereikt werd door een lenzenstelsel voor het oculair te plaatsen!
Dat Swarovski met deze kijker de grenzen van het absoluut technisch haalbare op zocht, bleek wel uit het feit, dat de constructeurs er, in eerste instantie, niet in slaagden de behuizing voor serie-produktie gereed te krijgen, aangezien bij de seriematig gemaakte exemplaren de behuizing van de brandpuntlenzen vastliepen in de tubussen, veroorzaakt door de extreem hoge tolerantie-normen. Pas na een half jaar was dit euvel verholpen.

 

1__320x240_durchschnitt-el
Durchscnitt Swarovski EL

 

 

In juni 2010 komt de opvolger van de SLC 42-serie op de markt.
Ook nu is er weer sprake van verbetering.
Door het gebruik van fluoriethoudend glas is de kleurschifting geringer; de magnesium behuizing maakt het gewicht 100 gram lichter en het dichtbij bereik is aanzienlijk verbeterd.

In 2011 zag de EL Range 42 het licht. Swarovski’s eerste binoculaire verrekijker met ingebouwde afstandsmeting.

SwarovisionRANGE10x42-300x220
Swarovision EL Range 10×42

 

In 2012 werd, gelijktijdig met de komst van de SLC 56 serie, deze 42-er optisch aangepast. Het dichtbij bereik werd op 3.5 meter gezet; het focusseersysteem vereenvoudigt en de prijs met enkele honderden euro’s verlaagd.
Ook werd in dit jaar de nieuwe telescopenlijn uitgebracht. Op elk oculairmodule past een 65-, een 85-, of een 95 mm. objectief.

 

Mijlpalen in Swarovski optiek.

 

1935
Wilhelm Swarovski lanceert de eerste 6×30 Porro verrekijker met individuele scherpstelling in Wattens.
Dit model (bouwjaar 1938) staat uitgestald in de Swarovski vitrine bij House of Outdoor & Optics. www.houseofoutdoor.nl



1939-1945
Swarovski produceerde een zandkleurige 6×30 Porro verrekijker voor het Duitse Afrika Korps. Dit model (bouwjaar 1943) staat uitgestald in de Swarovski vitrine bij House of Outdoor & Optics. www.houseofoutdoor.nl



1948
De Swarovski optiek fabriek wordt verplaatst van Wattens naar Absam.

1949
Swarovski Optik wordt als dochteronderneming opgericht en produceert naast jaarlijks 3.500.000 stuks brillenglazen ook de 6×30 Porro kijkers van het model Habicht. Dit model (bouwjaar 1951) staat uitgestald in de Swarovski vitrine bij House of Outdoor & Optics. www.houseofoutdoor.nl



De benaming Habicht is een ode van Wilhelm Swarovski aan de Habicht genaamde bergtop in de Oostenrijkse Stubai vallei, wat zijn favoriete klimdomein vertegenwoordigde.
Heden ten dage symboliseert Habicht de precisie en oogscherpte van de Havik.

 

1952-1954
De ontwikkeling en lancering van de 8×30 en 10×40 Porro kijkers van het
model Habicht, uitgevoerd met een standaard of met een groothoek oculair.
Deze modellen worden heden ten dage nog steeds in nagenoeg ongewijzigde vorm geproduceerd.

 

1957
Lancering van theaterkijkers.

 

1962
Wilhelm Swarovski overlijdt op 2 april 1962 op 74-jarige leeftijd.

 

1966
Lancering van de 8×30 en 10×40 monoculairen met Porro prisma’s.
Het model 8×30 (bouwjaar 1966) staat uitgestald in de Swarovski vitrine bij House of Outdoor & Optics. www.houseofoutdoor.nl



1967
Lancering van de uittrektelescoop AZF (Aus Zieh Fernrohr) 30×75.

 

1971
Lancering van de 7×42 Porro verrekijker van het model Habicht, uitgevoerd in een harde rubber bekleding.

 

1974
Swarovski koopt de optische fabriek Kahles uit Wenen (Oostenrijk) om zich de specifieke kennis te verwerven omtrent richtkijkers (Kahles is wereldberoemd om zijn richtkijkers).

 

1976
Lancering van de NOVA telescoop oculairen voor de ZF (Ziel Fernrohre) 4×32
en 6×42 vizier richtkijkers.
Swarodur (krasresistente coatinglaag) coating gepatenteerd.
Swarovski demonstratie lens met Swarodur coating staat uitgestald in de Swarovski vitrine bij House of Outdoor & Optics. www.houseofoutdoor.nl



1979
Swarovski ontvangt de eerste Oostenrijkse onderscheiding voor “Industrial Design” voor de Habicht SL (Stossbestandig Lange Lebensdauern) Porro kijkers. Bij deze modellen ligt het optische systeem gefixeerd in een kunststoflaag en is om de kijkerhelften schuim van polyuretaan aangebracht om de schokvastheid en dus de lange levensduur te waarborgen.
1980
Lancering van de eerste 7×42 en 7×50 Habicht SL Porro kijkers met kunststof huis.
Het model 7×50 (bouwjaar 1980) staat uitgestald in de Swarovski vitrine bij House of Outdoor & Optics. www.houseofoutdoor.nl



1981
In Absam zijn sinds 1948 500.000 stuks kijkers geproduceerd.
Lancering van de 10×40 SL Habicht Porro kijker.

 

1982
Lancering van de dubbel telescopen (zgn boulevardkijkers) DT (Doppel Teleskop) 23×75 en 30×75.

 

1983 Einde productie brillenglazen.
Lancering van de uittrektelescoop AZF 20-40×75.

 

1984
Lancering van de nachtkijker NS (Nacht Sicht) 4B 4-80.
Lancering van de 10×50 en 8×56 SL Habicht Porro kijker.
Beide modellen (bouwjaar 1984) staan uitgestald in de Swarovski vitrine bij House of Outdoor & Optics. www.houseofoutdoor.nl



1985 Lancering van de 8×30 SLC (C=Compact) Habicht. Swarovski’s eerste verrekijker met dakkant prisma.
Dit model (bouwjaar 1985) staat uitgestald in de Swarovski vitrine bij House of Outdoor & Optics. www.houseofoutdoor.nl

 

6__320x240_slc-8x30b
Swarovski SLC 8×30

 

 

1989
Lancering van de 8×20 pocket verrekijker.

 

1990
Lancering van de grijskleurige AT (Angle Telescope oftewel 45 graden inkijk) 80 en ST (Straight Telescope oftewel een rechte inkijk) 80 telescopen met verwisselbare oculairen.

 

1991
Oprichting van SONA (Swarovski Optic Northern America).

 

1992
Lancering van de 7×42 en 10×42 SLC Habicht dakkant verrekijker.
Verwerving van patent voor de scherpstelconstructie van deze kijkers.

 

1993
Lancering van de uittrektelescopen CT 75 en CT 85 (CT=Compact Telescope).

 

1995
Het uitbrengen van de 8×20 Century pocket verrekijker in gelimiteerde uitgave (2000 stuks) in het kader van het 100-jarig bestaan van het Swarovski concern.
Lancering van de RF (Range Finder) 1 laser afstandsmeter.
Swarotop coating gepatenteerd. Demonstratielens van Swarovski met Swarotopcoating staat uitgestald in de Swarovskivitrine bij House of Outdoor & Optics www.houseofoutdoor.nl
Lancering van de NC1 en NC2 nachtkijkers van de klasse SuperGeneratie.

 

1997
Lancering van de SLC 7×50, 8×50 en 10×50 Habicht dakkant verrekijkers.

 

1998
Lancering van de SLC 8×56 Habicht dakkant verrekijker.
Dit model (bouwjaar 2001) staat uitgestald in de Swarovski vitrine bij House of Outdoor & Optics www.houseofoutdoor.nl
Opening van een ultra modern communicatie- en trainingscentrum (in de vorm van een Oostenrijks chalet) in Absam (naast het fabriekscomplex) voor educatie van Swarovski optiekdealers die jaarlijks wereldwijd naar Absam komen voor training.
Aantal medewerkers Swarovski Optik is 390.

 

1999
Lancering van de SLC 15×56 Habicht dakkant verrekijker.
Lancering van de EL (Extra Lite) 8.5×42 en 10×42 dakkant verrekijker met gepatenteerde “open grip” met booster die de vergroting verdubbelt.
Met deze introductie stelde Swarovski een nieuwe kwaliteitsstandaard.

 

2002
Lancering van de ATS (Angle Telescope Short, oftewel 45 graden inkijk) en STS (Straight Telescope Short, oftewel rechte inkijk) 80 en 65 telescopen met verwisselbare oculairen en gemodificeerde prisma’s.
Lancering van de EL 8×32 en 10×32 dakkant verrekijker.

 

2005
Lancering van de SLC New verrekijker ter vervanging van de gehele SLC serie.

 

2006
Lancering van de 8×20 Idomeneo, Nabucco en Tosca pocket verrekijkers, de eerste modellen met ingelegd Swarovski kristal. Letterlijk oogverblindend!
Alle drie de modellen (bouwjaar 2006), die nu (anno 2010) uit produktie zijn staan uitgestald in de Swarovski vitrine bij House of Outdoor & Optics www.houseofoutdoor.nl

 

7__320x240_trio-pocketsc
Swarovski trio pocketserie met Swarovski kristal 8×20

 

 

2007
Lancering van de 8×20 Tirol pocket verrekijker. Swarovski’s eerste verrekijker met een bruin lederen bekleding.

 

2009
Lancering van de ATM (M=Magnesium) en STM 65 en 80 telescopen met verwisselbare oculairen.
Lancering van de 25-50x zoom groothoek oculair.

 

2010
Lancering van de Swarovision 8.5×42 en 10×42 verrekijker, ter vervanging van de EL 42 serie.
Met deze introductie stelt Swarovski een nieuwe kwaliteitsstandaard.
Lancering in juni van de volgende generatie SLCnew 8×42 en 10×42 (10% lichter van gewicht, close focus tot 1.9 meter, Swarovision scherpstelmechanisme, oftewel een scherpstelmechanisme met logoritmische spoed en nu ook voorzien van fluoride houdende lenzen.

 

2011
Lancering van de Swarovision 50, de CL 30-serie en de EL-Range 42 serie.

 

2012
Lancering van de vernieuwde SLC 42 en 56 lijn en de nieuwe ATX telescopen in een 65, 85 en 95mm. lijn.

 

2014
Lancering van de STR 80 telescoop met ingebouwde mechanische afstandsmeting op MRAD niveau, waarop eld Swarovski oculair geplaatst kan worden.

Swarovski STR telescoop
Swarovski STR telescoop

 

2015
Lancering vernieuwde Swarovski EL Range met vernieuwde unieke draagbandhaken.

 

Het totale productie-plafond bij Swarovski bedraagt nu 350 eenheden optiek per dag, oftewel 90.000 stuks per jaar.
Aantal medewerkers Swarovski Optik bedraagt 500.

 

Totaal aantal medewerkers bij het Swarovski Concern bedraagt 23.000 met een jaaromzet van 2.56 miljard euro (omzet 2008) en bestaat uit een vijftal bedrijven, te weten:

  • Crystal; het Swarovski kristal,
  • Optik; de verrekijkertak,
  • Tyrolit; polijstsystemen,
  • Signify; synthetische sierstenen,
  • Swaroflex; road safety reflection systems.

 

Het volledig overzicht met betrekking tot de iconen Swarovski, Zeiss, Leica en andere verrekijkerfabrikanten, zoals Meopta alsmede een duidelijke handleiding hoe verrekijkers zijn geconstrueerd vindt u in Het Verrekijkerhandboek, ISBN 978-90-8539-615-4, verkrijgbaar bij House of Outdoor & Optics, prijs 29,95 euro welk bedrag u retour krijgt bij aanschaf van een verrekijker.

Boek achterzijde

 

8__320x240_verrekijker-handboek